Noutati
Somatie (septembrie 25, 2014 9:40 pm)
Desfiintarea popririi (noiembrie 23, 2013 9:13 pm)
2 ani!? (septembrie 28, 2013 7:39 pm)
Oferta de plata (iulie 17, 2013 8:14 am)
Cautiune (iulie 4, 2013 7:30 am)

Poprirea

4 octombrie 2011
1.941 Views
           

POPRIRE = dificultate, greutate, impas, impediment, inconvenient, neajuns, nevoie, obstacol, opreliste, oprire, piedica, popas, stavila, sedere…

                Este una dintre definitiile pe care le gasim in dictionarul explicativ al limbii romane pentru termenul poprire. In executarea silita insa, poprirea este o procedura prin care un creditor urmareste, in baza unui titlul executoriu, sumele datorate datornicului sau de catre o a treia persoana.

         Cel mai des intalnit exemplu este retinerea din salariul debitorului in contul unei datorii. Putem vorbi despre executarea silita prin poprire in cazul sumelor de bani, titlurilor de valoare ori a altor bunuri mobile incorporale pe care o a treia persoana (tertul poprit) le datoreaza debitorului urmarit sau i le va datora – in viitor in baza raporturilor juridice desfasurate sau in curs de desfasurare. Executorul judecatoresc infiinteaza poprirea, la cererea creditorului, daca este competent teritorial la domiciliul/sediul debitorului, ori al tertului poprit.

                  In cazul poprii instituite asupra salariilor sau a altor venituri periodice realizate din munca, ori pensii sau orice alte sume care se platesc debitorului periodic si au ca destinatie asigurarea mijloacelor de existenta ale acestuia, se urmaresc astfel:

 • pana la 1/2 din venitul lunar pentu sumele datorate debitorului cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatii pentru copii;
 • pana la 1/3 din veniturile lunare nete pentru orice alta categorie de sume datorate.

Daca asupra acelorasi sume sunt instituite mai multe popriri, indiferent de natura creantei, retinerea nu poate depasi ½ din venitul lunar al debitorului.

Nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii urmatoarele categorii de venituri:

 • alocatii de stat si indemnizatii pentru copii, ajutoare pentru copiii bolnavi, ajutoare de maternitate, ajutoarele acordate in caz de deces, burse de studii acordate de stat, diurnele sau orice alte venituri cu destinatie speciala.

Executarea silita prin poprire nu se poate desfasura asupra urmatoarelor sume:

 • cele destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debiorul nu are drept de dispozitie;
 • celor ce reprezinta credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii internationale, in vederea derularii de proiecte ori programe;
 • cele ce au ca destinatie plata drepturilor salariale pentru o perioada de cel mult 6 luni de la data infiintarii popririi.

 

 

10 Comments

 1. Buna ziua,
  As dori si eu o informatie.
  Mama a contractat un credit de la OTP Bank Brasov. A platit rate din mai 2007 pana in februarie 2010, intarziid la plata ratelor cu cateva zile. In luna martie 2010, la locul de munca s-a primit o scrisoare prin care era anuntata inceperea procedurii de executare silita, prin poprire pe salariu in cuantum de 1/3. Incepand cu data de 12 aprilie a aceluiasi an, i s-au oprit din salariu sume variabile pentru stingerea datoriei, astfel ca in aprilie 2012 s-a oprit ultima rata, atingandu-se astfel cuantumul sumei inscrise in instiintarea de executare silita si anume 13.753 Ron. Mentionez ca nu a primit nici o scrisoare si nu a fost instiintata in vreun fel de majorarile sau scaderile de dobanda, sau ca va fi executata silit. Scrisoare de incepere a procedurii de executare silita a fost trimisa direct la locul de munca, Biroul Resurse Umane. La 2 ani de la inceperea procedurii de executare silita, timp in care datoria ce a fost inscrisa in scrisoare respectiva a fost achitata prin mijlocul mai sus mentionat, a primit o scrisoare de la OTP FAKTORING Z.R.T. prin care i se aducea la cunostinta ca in urma procesului de cesionare a OTP Bank Romania, figureaza cu un debit de 9065,34 Ron reprezentand dobanzile calculate pana acum si de acum inainte. Deci, suma va creste. Deasemenea a primit si o scrisoare de incepere a executarii silite(prima de altfel) prin care i se aduce la cunostinta ca trebuie sa achite datoria mentionata mai sus, precum si cheltuielile de judecata. In aceasta scrisoare este anexata si sentinta judecatoreasca datata din 19.10.2009, sentinta pe care nu am vazut-o pana acum.
  Vreau sa stiu daca e posibil asa ceva? Ca abia dupa 2 ani, timp in care s-a derulat executarea silita, suma de 13.753, suma inscrisa in prima executare silita a fost achitata prin poprire pe salariu, sa se calculeze dobanzile la creditul contractat, sa se ceara plata cheltuielolor de judecata si abia acum sa ni se aduca la cunostinta sentinta judecatoreasca. De ce suma ceruta acum 9065,34 Ron trebuie achitata intr-un alt cont, cont deschis la LIBRA INTERNET BANK S.A., si nu in contul de pana acum care reprezenta contul de credit, cont Deschis la OTP Bank Brasov?

  • Nu vad de ce sa se vorbeasca despre o hoatarare judecatoreasca in cazul in care izvorul debitului este un contract de imprumut, insa ea poate exista. Pentru a va lamuri solicitati lamuriri suplimentare care sa fie insotite de documente justificative. In alta ordine de idei, orice persoana fizica sau juridica din Romania are la dispozitie calea contestatiei la executare, in conditiile prevazute de lege.

 2. salariu meu net este de 1120,,si cu norma de hrana 1830,,se pune poprire pe toata suma ?,,va multumesc mult

  • Daca norma de hrana, asa cum o denumiti dumneavoastra, va este platita in bani, cu alte cuvinte face parte din venitul dumneavoastra net in bani, atunci da poate fi poprita 1/3 din suma sau pana la 1/2 din suma daca exista mai multe popriri.

 3. Am un credit ipotecar la o banca.In momentul incheierii contractului de credit,banca a acordat un credit reprezentand 75% din valoarea evaluata a imobilului.Intre timp valoarea acestuia pe piata a scazut.Pentru ca nu mai pot sa achit ratele,voi ajunge la executare silita.Dar din cate am inteles,dupa valorificarea imobilului banca continua sa recupereze din alte bunuri,salariu etc .Va rog sa-mi spuneti daca este adevarat,si daca da,care este ordinea de executare silita.Va multumesc

  • Va fi executata intai garantia adusa. Cum in cazul de fata vorbiti despre un credit ipotecar, daca dupa valorificarea imobilului creditorul nu si-a realizat integral creanta, atunci va continua prin celelalte modalitati de executare silita (prin poprire, mobiliara).

 4. Va recomand sa va luati din nou un angajament ferm pe care sa il respectati intocmai. In eventualitatea in care puteti, achitati la inceput o suma mai mare.

 5. Buna ziua-am o suma de 4000 ron la stat repr impozit si amenzi circulatie. Dintr-un salariu de 1500 lei cat se poate opri prin poprire?????pe hartie scrie in 2 coloane-impozit mijloace de transport si a doua amenzi circulatie…sunt 2 urmariri sau cum ca nu ma pricep deloc.MUltumesc

 6. Buna ziua,
  Am un credit la executorul bancar mai bine de un an.( Creditul a fost facut la Unicredit Tiriac)
  Saptamana trecuta s-a pus poprire pe contul meu de 43.540 Euro.
  Saptamana viitoare marti sau miercuri voi achita 23.000 Euro .
  In aceasta situatie mi se va ridica poprire de pe conturi si in decurs de un an va trebui sa platesc diferenta.
  Intrebarea mea: aceasta suma ramasa de 20.000 eur ramane blocata la aceasta valoare sau i se vor mai adauga si alte penalitati d-na executor nu stie sigur, iar cei de la Unicredit Tiriac mi-au zis ca „din cate stiu colegii lor din centrala vor fi penalizari in continuare”.
  N-am reusit sa aflu cat vor fi aceste penalizari si cum se vor aplica.

  In asteptarea unui raspuns multumesc tare mult.
  Doamne ajuta.

  Cu respect Mariana Curelariu

 7. Salut,

  Am o poprire pusa pe salariu de cei de la BRD. Poprirea este de 1/3 din salariul meu dar nu ma descurc cu ce imi ramane si am incercat sa ii contactez sa negociez o suma mai mica. Adica de la 850 Ron la 650 Ron.
  Am fost si am vorbit cu ei in Mai si mi-au spus ca imi vor retine 1/3 pana in decembrie iar in decembrie sa ii contactez din nou in acest sens.
  Stiind ca in luna Decembrie mi se vor vira si jumatate din banii pe luna Ianuarie si ca ei imi vor opri 1/3 din toata suma, riscand sa raman fara bani pana pe 7 februarie 2013 i-am contactat din nou.
  De data asta mi-au spus ca nu pot ridica poprirea desi discutasem cu ei.

  Le-am oferit o varianta si le-am spus sa nu imi ridice poprirea dar sa trimita la Biroul de executare un fel de document care sa ma ajute sa imi retina doar 650 RON din salariu.
  Este posibil asa ceva ?
  Stiu ca prin lege e 1/3 dar ma gandesc ca s-ar putea face ceva atunci cand omul iti zice ca vrea sa plateasca dar e prea mult.
  Exista solutii in cazul asta ? Ce as putea sa fac ?

  Va multumesc mult anticipat,

  Andrei

Leave A Comment