Adjudecarea in contul creantei

 15 zile. Atat are la dispozitie debitorul pentru a-si achita datoriile in faza de executare silita, atunci cand pentru plata acestora a garantat cu un bun imobil.

Nerespectarea termenului amintit, conduce la demararea procedurilor de vanzare la licitatie publica a bunului imobil. La licitatie, creditorul urmaritor in favoarea caruia a fost instituita ipoteca imobiliara si care a demarat executarea silita a debitorului obligatiei, sau creditorii intervenienti, nu pot adjudeca bunul la o valoare mai minca de 75% din pretul de pornire a primei licitatii.

Pentru a lamuri intrebarea foarte des intalnita in practica (n.r. din pacate), “In calitatea mea de creditor sunt obligat sa depun cautiune?” Ei bine… NU !

Creditorul, fie el urmaritor sau intervenient, nu are obligatia de a depune garantia de participare la licitatie sau cum i se mai spune – cautiune.
Prin depunerea creantei in tot sau in parte in contul pretului, in limita valorii minime de 75% din pretul de pornire a primei licitatii, la cererea creditorului, executorul poate declara adjudecatar al bunului imobil scos la vanzare prin licitatie publica pe insusi creditorul obligatiei. Prin adjudecare, creanta va fi diminuata sau chiar stinsa cu valoarea pretului adjudecarii.

Exista situatii in care creditorul poate fi declarant adjudecatar in contul creantei, insa acesta nu dispune de creanta suficienta pentru acoperirea pretului. Pentru solutionarea unei astfel de situatii, creditorul adjudecatar depune creanta sa in contul pretului acoperind astfel doar o parte din el, iar diferenta de pret o va suporta din surse proprii.
Adjudecarea in contul creantei reprezinta pentru creditori o varianta alternativa de recuperare a creantelor.

Next post

Cautiune

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie