…La asa ceva se poate ajunge atunci cand esti protagonistul unui contract de imprumut cu garantie imobiliara.
Sa luam cel mai des intalnit exemplu din Romania ultimilor ani. Contractul de credit imobiliar.
Acesta reprezinta un contract de imprumut garantat cu ipoteca asupra bunului ce tocmai intra in patrimoniul imprumutatului, ipoteca inscrisa in cartea funciara a imobilului in favoarea bancii care, in acest raport juridic este imprumutatorul.
Contractul de imprumut incheiat cu banca, alaturi de ipoteca semnata in fata notarului si care constituie un act autentic, reprezinta impreuna titluri executorii. Astfel, daca imprumutatul nu isi executa de buna voie obligatiile ce-i incumba din contractul de imprumut, acesta poate fi pus in executare.
Creditorul ipotecar, pe calea executarii silite, se poate indrepta in vederea recuperarii sumelor de bani restante impotriva imprumutatului pus in intarziere sau nu (functie de prevederile fiecarui contract in parte), prin executarea garantiei depuse – denumita generic – “casa”.
Odata demarata executarea silita si indeplinite procedurile premergatoare vanzarii la licitatie publica, imobilului adus ca garantie i se adauga o eticheta: „apartament de vanzare”, „casa de vanzare” sau „teren de vanzare”.
Imprumutatul, care in faza de executare silita are calitatea de debitor, poate incheia procedura de urmarire silita imobiliara prin achitarea integrala a debitului restant cat si a cheltuielilor ocazionate cu executarea silita, ramanand astfel proprietar si posesor al imobilului ce a facut obiectul ipotecii. In oricare alt caz, contrar celui descris anterior, imobilul va iesi, prin vanzare, din patrimoniul imprumutatului/garantului acoperind astfel integral sau partial creanta. Odata vandut imobilul, debitorul, nemaifiind proprietar, va fi lipsit si de posesia acestuia prin executare silita directa(evacuare).