Locuinta de familie

  Printre noutatile aduse de Noul Cod Civil, reglementarile despre familie ocupa un loc important, atat din punctul de vedere al normei cat si din perspectiva impactului acesteia asupra sotilor si patrimoniilor lor.

Voi scrie astazi despre locuinta de familie privita din perspectiva drepturilor si obligatiilor patrimoniale ale sotilor.

Locuinta de familie reprezinta locuinta comuna a sotilor sau, in lipsa, locuinta sotului la care se afla copiii.

In completarea acestei definitii, norma prevede ca oricare dintre soti poate cere notarea in cartea funciara a unui imobil, in conditii legale (Ex: in baza certificatului care atesta casatoria), ca acesta reprezinta locuinta de familie. Solicitarea inscrierii poate fi facuta chiar si de sotul neproprietar al imobilului.

Ca urmare a inscrierii acestei sarcini in cartea funciara a imobilului, fara acordul scris al celuilalt sot, niciunul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv al imobilului, nu poate dispune  de drepturile asupra locuintei de familie si nu poate  incheia acte prin care folosinta locuintei ar putea fi afectata.

Exemplu: Sotul care nu si-a manifestat consimtamantul cu privire la incheierea actului prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra imobilului declarat ca fiind locuinta de familie, poate solicita anularea actului in conditile legii.

In concluzie.  Sotul care desi este proprietar exclusiv al unui imobil declarat locuinta de familie, nu poate exercita de unul singur dreptul de dispozitie asupra proprietatii. Acelasi  regim juridic se aplica si bunurilor mobile ce decoreaza sau mobileaza locuinta de familie.

In Drept: Art. 321 si 322 NCC

Despre executarea silita a locuintei de familie si/sau a bunurilor mobile ce o decoreaza sau mobileaza voi vorbi intr-un articol viitor.

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie