Termenul de somatie este des intalnit in vocabularul de zi cu zi folosit de juristi, oameni de business cat si de alte persoane. Exprimarea ei orala sau in scris, este o invitatie prin care se pune in vedere cuiva sa isi duca la indeplinire o obligatie(sa faca sau sa nu faca).
In executare silita, somatia, ca act de executare emanat de la executorul judecatoresc, imbraca intotdeauna forma scrisa si pune in vedere debitorului sa isi indeplineasca obligatia de indata sau in termenele acordate de lege. In completarea solicitarii de indeplinire a obligatiei se va arata ca in caz de neexecutare, in termenul adus la cunostinta, se va continua procedura de executare silita. (n.r. – termenele variaza in functie de obligatie.)
Indeplinirea procedurii presupune ca executorul judecatoresc sa comunice debitorului o somatie ce va fi insotita de incheierea de incuviintare a executarii silite si de titlul executoriu ce se executa, ambele in copii certificate pentru conformitate cu originalul. Executarea silita va putea continua doar dupa ce termenul acordat, in virtutea legii, prin somatie a expirat.
Ca exceptii, fara somatie prealabila se poate infiinta poprirea. Tot fara somatie executarea silita se va putea face, daca creditorul justifica un interes, iar instanta dispune acest lucru prin incheierea de incuviintare a executarii silite.