POPRIRE = dificultate, greutate, impas, impediment, inconvenient, neajuns, nevoie, obstacol, opreliste, oprire, piedica, popas, stavila, sedere…
Este una dintre definitiile pe care le gasim in dictionarul explicativ al limbii romane pentru termenul poprire. In executarea silita insa, poprirea este o procedura prin care un creditor urmareste, in baza unui titlul executoriu, sumele datorate datornicului sau de catre o a treia persoana.
Cel mai des intalnit exemplu este retinerea din salariul debitorului in contul unei datorii. Putem vorbi despre executarea silita prin poprire in cazul sumelor de bani, titlurilor de valoare ori a altor bunuri mobile incorporale pe care o a treia persoana (tertul poprit) le datoreaza debitorului urmarit sau i le va datora – in viitor in baza raporturilor juridice desfasurate sau in curs de desfasurare. Executorul judecatoresc infiinteaza poprirea, la cererea creditorului, daca este competent teritorial la domiciliul/sediul debitorului, ori al tertului poprit.
In cazul poprii instituite asupra salariilor sau a altor venituri periodice realizate din munca, ori pensii sau orice alte sume care se platesc debitorului periodic si au ca destinatie asigurarea mijloacelor de existenta ale acestuia, se urmaresc astfel:
- pana la 1/2 din venitul lunar pentu sumele datorate debitorului cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatii pentru copii;
- pana la 1/3 din veniturile lunare nete pentru orice alta categorie de sume datorate.
Daca asupra acelorasi sume sunt instituite mai multe popriri, indiferent de natura creantei, retinerea nu poate depasi ½ din venitul lunar al debitorului.
Nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii urmatoarele categorii de venituri:
- alocatii de stat si indemnizatii pentru copii, ajutoare pentru copiii bolnavi, ajutoare de maternitate, ajutoarele acordate in caz de deces, burse de studii acordate de stat, diurnele sau orice alte venituri cu destinatie speciala.
Executarea silita prin poprire nu se poate desfasura asupra urmatoarelor sume:
- cele destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debiorul nu are drept de dispozitie;
- celor ce reprezinta credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii internationale, in vederea derularii de proiecte ori programe;
- cele ce au ca destinatie plata drepturilor salariale pentru o perioada de cel mult 3 luni de la data infiintarii popririi.