Demararea executarii silite

                  Obligatiile nascute prin hotararea unei instante sau printr-ul alt act caruia legea in confera putere de titlu executoriu, se aduc la indeplinire de buna voie.  In caz contrar obligatiile se aduc la indeplinire prin executare silita.

            Partea interesata in realizarea dreptului, se adreseaza executorului judecatoresc care isi are competenta in circumscripita curtii de apel in care urmeaza sa se efectueze executarea sau, in cazul in care obiectul executarii silite este reprezentat de bunuri, atunci catre executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in care se afla acestea.

                Creditorul (personal sau prin mandatar / reprezentant conventional) se va prezenta la executorul judecatoresc  cu tilul executoriu in original  alaturi de care depune cererea prin care sesizeaza executorul cu privire la demararea formelor de executare silita. In cererea sa creditorul va indica datele sale de identificare complete, denumirea/numele debitorului si datele de identficare ale acestuia si face urmatoarele mentiuni: titlul executoriu in baza caruia demareaza executarea silita, suma pe care o solicita a fi recuperata, ori obligatia stabilita, modalitatea prin care urmeaza a se desfasura executarea silita (prin poprire, mobiliara, imobiliara sau directa). Totodata acesta va declara, in aceeasi cerere, ca titlul executoriu nu a fost executat de buna voie de catre debitor, ori a mai fost pus in executare la un alt executor judecatoresc. Partea care solicita executarea silita  este obligata sa avanseze cheltuielile necesare, ne spune art. 371alin. 1 din codul de procedura civila. Toate cheltuilelile de executare (avansate / neavansate) cad in sarcina debitorului urmarit.

                  In aceste conditii, executorul judecatoresc are la dispozitie ce mult 5 zile pentru a inainta instantei  de executare titlul respectiv si cererea cereditorului, solicitand prin cerere incuviintarea executarii silite.

Model Cerere executare silita

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie