Partea interesata in realizarea dreptului, se adreseaza executorului judecatoresc care isi are competenta in circumscripita curtii de apel in care urmeaza sa se efectueze executarea sau, in cazul in care obiectul executarii silite este reprezentat de bunuri, atunci catre executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in care se afla acestea.
Creditorul (personal sau prin mandatar / reprezentant conventional) se va prezenta la executorul judecatoresc cu tilul executoriu in original alaturi de care depune cererea prin care sesizeaza executorul cu privire la demararea formelor de executare silita. In cererea sa creditorul va indica datele sale de identificare complete, denumirea/numele debitorului si datele de identficare ale acestuia si face urmatoarele mentiuni: titlul executoriu in baza caruia demareaza executarea silita, suma pe care o solicita a fi recuperata, ori obligatia stabilita, modalitatea prin care urmeaza a se desfasura executarea silita (prin poprire, mobiliara, imobiliara sau directa). Totodata acesta va declara, in aceeasi cerere, ca titlul executoriu nu a fost executat de buna voie de catre debitor, ori a mai fost pus in executare la un alt executor judecatoresc. Partea care solicita executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare, ne spune art. 3717 alin. 1 din codul de procedura civila. Toate cheltuilelile de executare (avansate / neavansate) cad in sarcina debitorului urmarit.
In aceste conditii, executorul judecatoresc are la dispozitie ce mult 5 zile pentru a inainta instantei de executare titlul respectiv si cererea cereditorului, solicitand prin cerere incuviintarea executarii silite.