Investirea cu formula executorie a hotararii judecatoresti

        In Codul de Procedura Civila se prevede ca nicio hotarare judecatoreasca nu se va putea pune in executare daca nu va fi investita cu formula executorie. 

Investirea hotararilor judecatoresti cu formula executorie, se face de catre prima instanta chiar daca hotararea sa a fost schimbata sau chiar anulata in caile de atac.

              Fiind o procedura cu caracter necontencios, in investirea cu formula executorie a hotararii judecatoresti nu se repune in dezbatere fondul cauzei. Se efectueaza doar un control formal al inscrisului ce urmeaza a fi investit, fara a se mai administra probe. Debitorul nu are cale de atac impotriva incheierii de investire cu formula executorie a hotararii, pentru ca aceasta este pronuntata in camera de consiliu fara citarea partilor – acesta avand la dispozitie doar calea contestatiei la executare daca se considera vatamat prin procedura executarii silite.

             In drept, investirea cu formula executorie se bazeaza pe dispozitiile art. 269 din Codul de Procedua Civila si are urmatorul cuprins:

“ Noi, Presedintele Romaniei”

urmeaza continutul hotararii asa cum a fost ea formulata, iar dupa dispozitivul acesteia se introduce formula:

Dam imputernicire si ordonam organelor de executare se puna in executare prezenta hotarare. Ordonam agentilor fortei publice sa acorde concursul la executarea acestei hotarari …

aceasta formula este urmata de semnatura presedintelui si a grefierului.

        Hotararea investita, se pune la dispozitie  numai partii care a castigat procesul ori reprezentantului acesteia.

Acte necesare: crere de investire cu formula executorie, hotararea in original, taxa de timbru de 4 lei si timbru judiciar de 1,5 ron.

In prezent procedura nu mai este necesara !

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie