Daca pana la 15 februarie 2013 legea veche, inainte sa apelam la un executor judecatoresc pentru ducerea la indeplinire a unei obligatii, prevedea ca fiind necesar sa investim cu formula executorie titlul ca izvor al obligatiei, Noul Cod de Procedura Civila prevede ca investirea cu formula executorie a titlului se face pe calea incuviintarii executarii silite.
Cu alte cuvinte, in lumina Noului Cod de Procedura Civila, titlul executoriu in original sau copie legalizata, se depune la executorul judecatoresc alaturi de cererea de executare silita fara nicio alta formalitate prealabila. Executorul va solicita instantei de executare incuviintarea executarii silite. Prin incheierea de incuviintare a executarii silite, in caz de admitere a cererii, instanta va dispune si investirea cu formula executorie a titlului. Astfel ca in ultima parte a incheierii de incuviintare va fi adaugata formula executorie cu urmatorul cuprins:
“Noi Presedintele Romaniei,
Dam imputernicire si ordonam executorilor judecatoresti sa puna in executare titlul…(aici se descrie titlul executoriu) pentru care s-a pronuntat prezenta incheiere de incuviintare a executarii silite. Ordonam agentilor fortei publice sa sprijine indeplinirea prompta si efectiva a tuturor actelor de executare silita, iar procurorilor sa staruie pentru ducerea la indeplinire a titlului executoriu, in conditiile legii”.
La final se aplica semnatura presedintelui instantei si a grefierului .